top of page

FOGATGES A FORNELLS

Revista Forn d'Anells núm. 137 (2018)

El segle XIV va començar amb una onada de fred glacial, que va fer créixer la fam i la misèria, però la cosa no va acabar aquí, la resta de segle va ser una època de crisi generalitzada per a tota la població europea provocada per les males collites, les guerres i les malalties. Segons l’historiador Vicente Moreno Cullell, la pesta negra va causar a mitjans del segle XIV una gran mortaldat, en poc més de quatre anys, a Europa moririen uns vint milions de persones, un terç de la població i es van veure afectats tots els estaments socials del camp i de les ciutats.

Aquestes penúries feien que la majoria de la gent estigues mal alimentada, i per tant, amb menys defenses davant les malalties que es van veure agreujades amb l’aparició de pestes i guerres. Així, dos factors externs van provocar una veritable catàstrofe demogràfica.

La pesta negra (mitjans del segle XIV) va deixar una profunda petjada en la demografia, l’economia i l’imaginari col·lectiu: llinatges familiars truncats, orfes, una societat desencantada, preus que queien en picat per manca de consumidors, pagesos que prenien terres que ningú no reclamava, etc. El món feudal trontollava. En conseqüència, la pesta va quedar profundament gravada en el pensament cristià i perduraria en l’imaginari durant segles sota la forma d’una amenaça mortal.

L’any 1380 a Fornells hi havien 38 focs, (famílies), l’equivalent a uns 170 habitants. Aquests 38 focs  estaven repartits de la següent manera: 29 focs eren eclesiàstics, 5 d’aloers i 4  eren propietat de  ciutadans honrats. (Un alou era una propietat lliure i exempta de càrrega i dret senyorial. I un ciutadà honrat era una mena d’aristocràcia urbana, gent de carrera, famílies de bona posició, fins i tot propietaris de terres amb drets de senyoria).

 

El 1497 Fornells tenia 33 focs (5 de menys en comparació al 1380), però la cosa remuntà sensiblement, i el 1515 en tenia 40.

Al 1553, es repeteixen els mateixos focs que el 1380, han passat 173 anys i a Fornells  continuem amb la mateixa població.

El 21 de març del 1739, i a raó del nou cadastre de Fornells, es comptabilitzen al nostre municipi 58 masies, 36 de primera qualitat, 16 de segona i 6 de tercera.

De totes aquestes  masies juntament amb  les seves corresponents terres, 10 corresponen a l’església, 5 als cabdills de Girona, 2 als Pares Jesuïtes, 3 al Sr. rector i 1 a la rectoria  (cal diferenciar entre rector i rectoria)

Les cases del rector tenien terres adquirides abans de l’any 1716, una d’elles era cultivada per masovers i les altres dos pel mateix rector. Una de les cases era al costat mateix de l’Església, i que avui coneixem com a can Ciurana, amb una petita porció de terra així com també  tenia un hort. L’altre estava situada al carrer del Riu, i que amb el temps fou adquirida per la família Basset.

La tercera casa del rector de Fornells també estava situada al mateix carrer del Riu , tenia més d’una vessana de terra i també un hort, aquesta casa és l’actual rectoria.

Pel que respecta a la Rectoria, (com a entitat eclesiàstica i no com a casa material),  posseïa una casa amb 276 vessanes de terra de primera qualitat adquirides abans del 1716. Aquesta casa, avui és coneguda com la Torre de Gornal o can Pla. El fet és que la propietària, la Maria Teresa Puig i de Cordelles casada amb en Miquel, a l’any 1715  residien a Lloret i al morir sense descendència, va passar  la propietat a ser administrada fins el 1825 pel rector de Fornells, i la seva renda, era aplicada a celebracions de l’església.

 

Al 1880, Fornells ja té una població de 861 persones, repartides en 160 cases de les quals 77 eren agrupades al nucli urbà del municipi.

L’any 1920, segons la GEOGRAFIA GENERAL DE CATALUNYA , ens diu lo següent de Fornells:

   ...Té 134 edificis y alberchs, la major part d’ells isolats o escampats pêl terme o formant petits caserius, y lo

     poblan 756 habitants de fet (779, segons lo cens de 1920), dels quals 324 saben llegir y escriure. Pel séu sexe

     y estat civil, se classificant en:

           Hòmens: solters, 228;  casats, 156;  viudos, 12;  total, 396.-

           Dones: solteres, 174; casades, 157; viudes, 29;  total, 360.-

   ... La quasi totalitat dels habitants són agricultors. Es notable que en un poble tant petit hi haja tres metges.-

   ... tenia en l’any 1359, 38 fochs (29  d’esglesia, 5 d’aloers y 4 de ciutadans) y era lloch reyal en 1698.

 

Segons les estadístiques de la Generalitat de Catalunya, l’any 2017, Fornells de la Selva tenia 2613 habitants.

fornells 1920.png
bottom of page