top of page

L'Església es posa guapa.

Revista Forn d'Anells núm. 93 (2007)

Recordeu a l'església quan estava en obres, dins un embolcall de xarxes de color verd, com si d'un regal es tractés?. Efectivament, un cop varen ser retirades les xarxes, la vàrem contemplar amb cara de badocs. L'església lluïa un vestit, que si bé no era nou, almenys era net. Avui li toca el dins, a l'altar, a les capelles..., els hi caldrà rascar, rentar, fer-hi sorgits... per tal de deixar-la amb les condicions més òptimes per afrontar anys venidors.

 

El GdR disposa de fotografies de l'interior de l'església de diferents èpoques.

 

Per motivar als fornellencs, el Visitador s'adreçava així als obrers de Fornells:

 

" Los exorta y encarrega ab las mas vivas -i-efficaces instancias que pot, el que incessantment discorren com y de què manera podrian participar lo retaule major, que a la veritat ne tenen urgentíssima necessitat, y estigan en la certitud que quant han fet y faran per tenir la iglesia mafnífica en tot, que en realitat ho és, tant més claam esta obra por lo infinit que desadorna la iglesia la retaule vell, y poden ferse carrech que, com los parroquians lo vehuen cada dia, no los causa tanta disso-nancia- com als que lo vehuen menos ....... Sr. Visitador no dubta que la galanteria, pietat y devocio de estos parroquians se animarà ab estas vivas, efficaces y evidents instancias suas. "

 

 

 

És evident que els fornellencs vàren fer construir el retaule d'estil barroc, que us mostrem a la fotografia de dalt, llàstima que el van cremar l'any 1936.

 

Aquest retaule d'estil barroc encara no era fet el 1929.

 

Aquesta fotografia de dalt és de l'altar major de l'església un cop acabada la guerra, i que l'any 19952-53 es va construir l'actual. Les imatges eren noves i d'artesania olotina.

 

 

 

L'altar que fins ara teniem era de pedra artificial. Aquest, juntament amb el presbiteri, foren reformats el 1983. També s'hi traslladà la pica baptismal, amb un altar nou.

 

 

Avui us volem explicar un fet curiós, mitjançant una fotografia, evidentment manipulada, que fa referència a unes obres de l'Església que no es van portar a terme, però que estaven contractades.

 

El Grup de Recerca us vol ensenyar com tindríem el campanar si el contracte que varen fer els fornellencs i els picapedrers encarregats de fer l'obra s'hagués complert del tot.

 

L'afer va passar l'any 1578.

 

Els obrers contractaven amb Pere Lluquet i Pere Boris, picapedrers de Girona, la construcció de la façana i campanar.

 

El contracte inclou les següents partides:

 

  1. Enderrocament de la part restant de l'església vella, i instal·lació de les campanes damunt de la capella de Sant Nicolau (actual capella del Santíssim).

  2. Continuar l'església "tant llarga com la vella" (la façana no va canviar de lloc) i tant llarga, ample i alta com la nova que s'havia començat.

  3. Bastir un campanar de dos pisos, amb vuit finestrals cada un, coronat amb una "cugulla" al damunt.

  4. El portal havia de ser semblant al de "la sala del Rei de Barcelona", i tota la façana de pedra picada, si bé els constructors podien prendre pedres de l'església vella. Al damunt de la porta hi havien de posar les imatges de Sant Cugat i Sant Jaume. A la volta de l'església s'hi havia de posar tres claus de volta, amb les imatges que demanessin els parroquians, i els arcs corresponents.

 

Si s'hagués construït "un campanar de dos pisos amb vuit finestrals cada un" haura estat d'una prestància única.

 

El contracte no arribà a complir-se del tot. Les parts contractants es donaren mútuament per satistetes el 1960.

 

La torre del campanar s'acabà el 1620.

 

 

Bibliografia: Josep Mª Marquès.

 

 

 

Aquest és l'estat en que hauria quedat el campanar de l'església si s'hagués complert el contracte que van fer els fornellencs i els picapedrers; en Pere Lluquet i Pere Boris, l'any 1578.

bottom of page