
GdR Grup de Recerca de Fornells de la Selva
ELS MESTRES DE FORNELLS.
Revista Forn d'Anells núm. 90 (2007)
Duran el segle XVII, el castellà, erigit en la llengua de la monarquia hispànica, hauria assolit la categoria d’idioma de poder, en conseqüència, d’idioma de prestigi. El català, per la seva banda, hauria quedat desassistit políticament, subordinat a l’esfera plebea i quotidiana. Amb tot, convindria establir alguns matisos. Els hàbits d’uns cortesans selectes i les modes literàries d’alguns homes de lletres contrastaven francament amb l’analfabetisme generalitzat, que en bona lògica només podia perpetuar l’idioma que tenia per costum.
Però, que passava al nostre municipi en aquell segle?
A Fornells, l’any 1654, l'edifici de l’Església entrà en obres, s’allarguen les capelles de la dreta de l’església fins a la línia del campanar. Damunt d’aquestes capelles es construeix un local que serà destinat a ser l’Escola. Aquest local està situat a la banda del migdia, actualment si accedeix per dins de l’església, però, fins fa poc si accedia per una escala exterior. A la llinda de la finestra hi ha la data de 1753, però el local segurament és anterior.
Repassem qui han estat els nostres mestres;
L’any 1600, en Miquel Casellas estava autoritzat per donar classe als minyons del poble, queda clar que estem parlant de 54 anys abans de que es construís el local abans mencionat a l’Església, i ens preguntem: on podia estar aquesta escola mes primitiva?
A l’any 1608, l’Antic Font, va ser qui tenia l’autorització per exercir de mestre i el 1628 la tingué en Bernat Espolet, llàstima que el bisbat deixés d’exigir als mestres que es proveïssin d’autorització, cosa que tot i seguint havent-hi mestres, de moment no en sabem de cap altre. L’any 1771, l’antic rector Ferran Diern, canonge de la catedral de Girona, féu una fundació a l’altar del Roser, de la qual 25 lliures anuals havien de donar-se al mestre d’escola, i al 1820, encara es lliurava aquesta donació.
Com a tots els pobles, cal separar; l’escola dels nens i l’escola de les nenes.
MESTRES DELS NENS fins 1980:
![]() josep Donada | ![]() Jaume Formentí | ![]() Fermin Calsina |
---|---|---|
![]() Gabriel Mas | ![]() Josep Bataller |
A l’any 1898, exercia de mestre a Fornells el Sr. Josep Inglès. Per aquelles dates, varen passar per Fornells altres mestres, uns nacionals, com el Sr. Mateu i altres no, com els Srs. Pares, Ribot i Muntaner entre altres.
Al Sr. Mateu, mestre nacional, el va substituir un altre mestre nacional, el Sr. Josep Donada.
El dia 7 d’abril de 1921, va tenir la plaça en propietat el Sr. Jaume Formentí Vidal, i la va exercí fins el 30 de setembre de 1934 (13 anys i 5 mesos) data en que es va traslladar a Mataró.
El va succeir el Sr. Molinet, que va estar al municipi fins el 31 de maig de 1935 (8 mesos), i que va deixar el càrrec a l'efectuar permuta amb el Sr. Fermín Calsina Saiz, que exercia a la Bisbal.
El Sr. Calsina va fer de mestre fins el 31 d’agost de 1958, i que per concurs, va guanyar una plaça al col·legi nacional Bruguera de Girona fins la seva jubilació. El Sr. Calsina va estar entre nosaltres 23 anys i 3 mesos.
Fermín Calsina Aquest va ser substituit pel Sr. Gabriel Mas Cervera, prenguen-ne possessió l’1 de setembre de 1958, i exercí de mestre a Fornells fins l’11 d’agost de 1975, (17 anys i 11 mesos) data en que va morir, al seu poble natal de Palma de Mallorca.
De l’1 de setembre de 1975 fins el 31 d’agost de 1976. el Sr. Jorge Pérez Gimbernat va substituí al Sr. Mas.
L’1 de setembre de 1976 va prendre possessió en propietat de la plaça el Sr. Josep Bataller Vila.
MESTRES DELS NENES fins 1980:
A l’any 1889, exercia de mestre al nostre poble Na Margarida Solé, no sabem ni les dates ni el temps que hi exercí, però suposem que va estar casada amb un tal Sr. Bofill, i que la seva família regentava el cafè del poble, conegut en aquella època com “Can Rafelic” i que a l’any 1927 encara existia. Possiblement l’escola de les nenes fos al mateix edifici.
Per Fornells passaren Na Maria Granollers i una tal senyoreta Cristany, natural de Blanes.
El dia 6 d’agost, de 1910 ocupa el càrrec en propietat Na Mercedes Roura Duran, que exercí de mestre fins el 15 de gener de 1945 (34 anys i 4 mesos) data en que es va jubilar.
El 17 de gener de 1945, va ocupar la plaça en propietat Na Joaquima Bassieras Ripoll, fins el 25 d’abril de 1974 (28 anys i 4 mesos) també fins a la seva jubilació.
Un cop jubilada la va substituir la Mª Ramos Asensio Norieja el 27 d’abril de 1974 i deixant la plaça el 31 d’agost del mateix any.
La Isabel el Mora Costa, va ser la seva substituta de l’1 de setembre de 1974 fins l’agost de 1975, i per trasllat, l’1 de setembre de 1975, ocupa la plaça de mestre en propietat la Sra. Joaquima Sala Bayona.
Nota; L’1 de setembre de 1980, la nostra Escola Unitària va passar a ser Escola Graduada, amb la incorporació de nous mestres. De mestres n’hi ha agut molts més, però això serà tema per un altre escrit.
![]() Mercedes Roura | ![]() Joaquima Bassieras | ![]() Joaquima Sala |
---|