top of page

PREGONERS DE LA FESTA MAJOR 2017

Revista Forn d'Anells núm. 133 (2017)

El Grup de Recerca de Fornells de la Selva ens sentim molt honrats per haver estat escollits com a pregoners de la Festa Major d’aquest any 2017.

Honrats i agraïts alhora.

Per nosaltres es una ocasió única per donar-nos a conèixer a tots aquells que només ens relacionen com aquella colla de gripaus que surten en una foto als calendaris que us portem a casa per Nadal.

També vàrem aprofitar per agrair a tota la gent del poble que ens ha fet costat i ens ha llegat allò que més estimem: les proves d’un passat, a cops molt llunyà i d’altres menys, però sempre interessant i instructiu.

Ara fa 15 anys, que un grup d’amics vàrem crear aquest Grup i vàrem començar a fer activitats.  Amb molta il·lusió, pocs recursos, i un munt de projectes per desenvolupar.

Poc a poc hem anat fent camí. I ho hem fet amb l’ajut de tothom, de la gent del poble, de les institucions, de tots aquells que se’ns han apropat i han cregut en la nostra funció, que és la de : Recuperar la memòria històrica del nostre poble.

A Fornells tenim un important nombre d’entitats que demostren una intensa activitat social, cultural i esportiva.   I això també forma part de la nostra història.  La que fem cada dia. la que volem deixar per escrit per poder-la  explicar a les generacions que ara pugen i que són el nostre futur.

Gràcies dons a tots per la vostra empenta i gràcies per deixar-nos explicar el nostre somni.

Benvolguts fornellencs,

 

El Grup de Recerca de Fornells de la Selva ens sentim molt honrats per haver estat escollits com a pregoners d’aquest any 2017. Honrats i agraïts alhora.

Per nosaltres es una ocasió única per donar-nos a conèixer a tots aquells que només ens relacionen com aquella colla de gripaus que surten en una foto als calendaris que us portem a casa per Nadal. També aprofitem el dia d’avui per agrair a tota la gent del poble que ens ha fet costat i ens ha legat allò que més estimem: les proves d’un passat, a cops molt llunyà i d’altres menys, però sempre interessant i instructiu.

Ara fa 15 anys, que un grup d’amics vàrem crear aquest Grup i vàrem començar a fer activitats.  Amb molta il·lusió, pocs recursos, i un munt de projectes per desenvolupar. Poc a poc hem anat fent camí. Ho hem fet amb l’ajut de tothom, de la gent del poble, de les institucions, de tots aquells que se’ns han apropat i han cregut en la nostra funció, que és la de recuperar la memòria històrica del nostre poble.

 

I és que en té molta d’història el nostre poble.

Des d’aquell llunyà 882 on la parròquia de Fornells va ser esmenta per primer cop, juntament amb d’altres del nostre voltant. Han passat gairebé 1.200 anys.

Però a l’any 882, Fornells no acabava de néixer, Fornells ja tenia molts anys. Aquesta afirmació es basa en el fet de tenir per patró  a st. Cugat, que és de la època visigòtica.

Durant el segle VIII el país va ser conquistat pels musulmans, i a finals del mateix segle, els Francs els varen expulsar i varen colonitzar aquesta terra, i es clar, el nostre poble també.

Els nouvinguts no sabien qui era St. Cugat. Ells en tenien altres de patrons.

El fet de que alguns llocs continuessin celebrant sants venerats de l’època visigòtica només pot explicar-se de dues maneres: o bé foren repoblats immediatament després de la reconquesta per persones , fills o nets de fornellencs  que abans havien fugit de l’invasor; o bé que mentre el musulmans dominaven Girona, Fornells tingué un grup de cristians que mantingueren les antigues devocions.

 

A Fornells, sí que en tenim molta d’història,  però encara en tenim molta més de prehistòria.

Per aquí, per les nostres terres, ha passat gairebé tothom: des dels primers colonitzadors primitius a d’altres més organitzats: ibers, romans, cartaginesos, bàrbars, moros, cristians etc.... per tant , podem dir que Fornells ha estat terra de pas.

Que com ho sabem?   Molt senzill: si mireu un mapa físic de les nostre contrades tan sols heu d’imaginar que allà on es veu un pla, fins fa molt poc, hi havia un immens aiguamoll. Per exemple a Salt, a Quart, a Riudellots...  Tot estava ple d’aigües estancades, insalubres i gairebé intransitables.

Per aquest motiu els camins es formaven aprofitant els turons naturals, fixeu-vos en Girona, està recolzada sobre la muntanya del Calvari,  i la sortida del camí vell de Fornells, està feta en pujada cap a Palau.

De proves físiques de tot això en tenim poques, és veritat: una petita destral primitiva que l’eminent gironí Eudald Carbonell sembla que va trobar passejant per la llera del ferrocarril, algunes sitges i peces de moli romanes, i també alguna de musulmana....

Fins i tot n’estem convençuts que si poguéssim gratar el subsòl de la nostra església, hi trobaríem restes molt i molt antigues. El que passa és que també estem convençuts de que a Mn Pera Bellvert no li faria cap gràcia i menys ara, que tenim una església tant maca ... Bromes a part.

 

Ja sabeu que Girona va ser alliberada del domini sarraí el 785, i que Barcelona no ho va ser-ho fins a 15 anys més tard.

Això implica que Girona i Fornells també, es clar, vàrem ser europeus abans que els barcelonins i què voleu, sense voler-ne presumir massa,  cal reconèixer que se’ns nota.

Fornells ha tingut un castell molt important, de fet va ser el lloc on es va signar el primer acord gironí entre un senyor feudal i el compte de Barcelona.  Això passava al voltant de l’any 1.000.

 

Ara no us farem un recorregut detallat de la nostra història. Amb els articles que anem publicant a la revista Forn d’anells i que també trobareu a la nostra web, us en podeu anar fent a la idea.

També voldríem remarcar que a Fornells hem tingut gent molt il·lustre, com el Mn. Josep Mº Marqués, que molts de vosaltres coneixíeu, i que era un immens historiador. També era fornellenc el primer president del GEIEG, en Josep Torra. Altres, també  ja  desapareguts, que han deixat una gran empremta a Fornells varen ser  el Dr. Sambola, la mestre Mercè Roura  i  el músic Enric Torra.

Durant la major part de la seva història, Fornells ha estat un poble agrícola i ramader, es a dir, un poble de masos. Però també s’hi han desenvolupat industries amb gran èxit, com els rajolers i d’altres també desaparegudes com els carreters i els espardenyers. A Fornells també tenim comerços centenaris, con a Can Tonet  i Can Biel.

 

Però per sobre de tot, estem el fornellencs, els d’ara, i que també estem fent història. Avui aquí també estem fen història.

De fet,  som un poble petit, eixerit, i molt ben parit , però  sobretot, som un poble molt ben avingut i això ens fa grans.

A Fornells tenim un important nombre d’entitats que demostren una intensa activitat social, cultural i esportiva. I això també forma part de la nostra història.  La que fem cada dia. La que volem deixar per escrit per poder explicar-la a les generacions que ara pugen i que són el nostre futur.

El Grup de Recerca de Fornells tenim molts projectes i encara pocs recursos,  però  volem ser un Grup del poble i per al poble. Per la gent que s’interessi pel que fem, sapigueu que farem tot el possible per servir-los en tot el que convingui.

Gràcies dons a tots per la vostra empenta i gràcies per deixar-nos explicar el nostre somni.

 

Visca Fornells,  visca Sant Cugat  i   Visca la Festa Major !!

bottom of page