
GdR Grup de Recerca de Fornells de la Selva
NOU MUSEU A FORNELLS.
Revista Forn d'Anells núm. 110 (2011)


Heus aquí, tenim un Museu a Fornells. Un de nostre i fet de coses nostres. Que reflecteix parts de la història d’aquells que ens varen precedir i, a més, dins d’un edifici també històric. En aquest moment el més antic del poble si no tenim en compte les parts habitables de l’estructura de l’antic castell de Fornells.
Us en recordeu d’aquella escala de pedra adossada al mur de migdia de l’església? Si, aquella que portava a l’antiga escola i que a partir de primers del segle XX, quan aquesta activitat va ser traslladada a l’edifici que ara ocupa el local d’entitats, va servir de magatzem, local de reunió del jovent i fins i tot, hi ha qui recorda encara haver-hi passat tardes memorables jugant al ping-pong.
Vista de la sala del museu, que va servir com escola de minyons des de mitjans del s. XVII fins a principis del s .XX. Dons és aquí on, amb l’ajut de tots, s’ha constituït aquest petit museu d’art parroquial, inaugurat pel Bisbe el passat mes d’abril d’aquest any. Si us hi perdeu podreu admirar peces de l’antic rellotge, el soc de les almoines utilitzat per generacions de fornellencs, la pedra amb decoració floral del s. XVII que decorava fins fa poc el nostre ambó i un recull de part de les pedres recuperades d’aquella escala d’accés de la que us parlàvem fa un moment i que s’havia construït reutilitzant parts de l’antic altar major.
També hi figura una col·lecció de sants, d’aquells que es van haver de reconstruir després de la desfeta del 36. Llibres de missa antics i una curiosa col·lecció d’estoles utilitzades pels diversos capellans que han passat per la parròquia.
Hi ha exposats els motlles i les rajoles que han servit durant tants anys d’elements constructius del poble exportats arreu. Fotografies, aiguamans, petites capelles d’exquisida factura, elements de forja fora d’us com el penell del comunidor i canelobres de totes èpoques i mides.
No ho diem tot, veniu a veure-ho amb els vostres ulls. Us convidem a fer-ho tots els dissabtes de 18 a 20h. Cal que ho demaneu a Mn. Josep Maria Jordà o a en Xavier Martínez del Grup de Recerca de Fornells. De ben segur que la visita, totalment gratuïta, no us deixarà indiferents.
Ja ens ho sabreu dir.
GALERIA D'IMATGES:

Vista de la sala del museu, que va servir com a escola de minyons des de mitjans de s. XVII fins a principis del s. XX.

Imatges de la Immaculada Concepció i Sagrat Cor.

Missale Romanum.

Vista de la sala del museu, que va servir com a escola de minyons des de mitjans de s. XVII fins a principis del s. XX.